Loading

Prefabrik Yapı nedir?

 Daha önceden fabrika ortamında hazırlanmış yapı elemanlarının şantiye sahasında birleştirilerek, montaj işleminin yapılmasıyla inşa edilen yapılara prefabrik yapı adı verilmektedir. Prefabrik yapılar isimlerinden de anlaşılacağı üzere, fabrika ortamında hazırlanmış olan ve sadece birleştirme ve montaj işlemi kalan prefabrik yapı elamanlarının bir araya getirilerek oluşturulan yapılardır. Prefabrik yapılar, tek katlı olarak inşa edilebileceği gibi çok katlı olarak da inşa edilebilirler.

Prefabrik kelimesi dilimize İngilizce den geçen bir kelimedir. İngilizce de ön anlamına gelen ‘pre’ ve yapı anlamına gelen ‘fabric’ kelimelerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur. Prefabrik dilimizde fabrika ön üretimli hazır yapıları ifade için kullanılmaktadır. Prefabrik yapı elemanları modern teknoloji kullanımıyla kısa sürede üretilerek, şantiye sahasında kolay olarak montaj işlemleri tamamlanır.

Prefabrik Yapılar malzeme ve üretim yönüyle 3 yöntemle oluşmaktadırlar, bunları şu başlıklar altında toplayabiliriz.

1-) Beton Prefabrik

2-) Çelik Prefabrik

3-) Ahşap Prefabrik

Beton Prefabrik

Beton Prefabrik Yapılar; betonarme prefabrik yapı elamanlarının şantiye sahası ortamında birleştirilerek montajlarının yapılmasıyla oluşturulurlar. Betonarme prefabrik yapı elamanları şunlardır; prefabrik soket, prefabrik kolon, prefabrik çatı makası, prefabrik aşık kirişi, prefabrik kreyn kirişi, prefabrik sundurma kirişi, prefabrik duvar paneli, prefabrik döşeme paneli, prefabrik oluk kirişi, prefabrik fener kirişi.

 

Beton dayanıklıdır ve bakım gerektirmez, uzun yıllar boyunca kullanılabilir ve sağlam yapısıyla uzun yıllar ayakta kalır. Betonarme prefabrikte ses yalıtkandır, zeminin döşemesi sesi ortadan kaldırmak veya gürültüyü iletmekten kaçınmak için yeterince sert olduğundan, betonarme prefabrik yapının içinde dışarıdaki seslerden uzak bir konfor sağlanır. Betonarme prefabrikte ısı yalıtımı daha kolay sağlanır bu yönüyle diğer prefabrik yöntemlerinin bir adım önüne geçmiş olur.

 Beton Prefabrik Yapıların Avantajları

  1. Beton prefabriği avantajlı kılan en önemli özelliği ön germeli beton yöntemidir. Öngermeli Beton; bu yöntemde, kalıplar içine yerleştirilen yüksek mukavemetli çelik şeritler veya teller payandalar(destekler) arasında sıkıştırılıp gerilir, sonrasında ise beton çelik etrafına dökülür. Beton belli bir mukavemete ulaştığında, ön germe kuvvetlerin betona aktarmak için çelik elemanların uçları payandalardan kesilir ve tamamlanan ön germeli beton eleman şantiye sahasına taşınarak montajı gerçekleştirilir. Öngermeli prefabrik beton elemanlarla gerçekleştirilen uygulamalarda dayanıklılık öne çıkar. Öngermeli uygulama tekniğinin avantajı ile özellikle sanayi yapılarında istenen geniş açıklıklar daha ince ve daha sağlam yapı elemanları ile kolayca geçilir. Bu sayede çekme gerilimi de bertaraf edilir. Çekme geriliminden etkilenmeyen ya da en az derecede etkilenen prefabrik beton yapı çatlamalara ve korozyona karşı dirençli hale gelmektedir. Bu sayede çok daha uzun ömürlü bir yapı ortaya çıkarılır.
  2. Yapı elemanları daha önce fabrika ortamında hazırlanmış olan prefabrik betonarme yapıların inşaat süresi kısalır ve yapının kısa sürede kullanılır hale gelmesi sağlanır, buda yapılan yatırımın hızlı bir şekilde kendini amorti ederek, geri dönüşünü sağlar.
  3. Betonarme prefabrik yapılarda fabrika ortamında yüksek teknolojiye sahip kontrollü üretim alanlarında yüksek kaliteli prefabrik yapı elemanları üretilebilmektedir.
  4. Prefabrik betonarme yapı elemanlarının üretiminin kapalı ortamda gerçekleştirilmesi çok büyük bir avantajdır, bu sayede prefabrik yapı elamanlarının üretimi mevsim koşullarından etkilenmez ve şantiye sahasında proje için gerekli altyapı çalışmaları devam ederken, betonarme yapı elemanlarının fabrikada üretilebilmesi betonarme prefabriğe büyük bir avantaj sağlamaktadır.
  5. Betonarme prefabrik yapıların inşasında üretimin sabit olması ve iş programının daha kesin olarak belirlenmesi büyük bir artıdır, bu sayede olası bir gecikmenin öngörülmesi ve müdahale edilmesi çok daha kolaydır buda proje yapım süresini oldukça kısaltmaktadır.
  6. Prefabrik betonarme yapı elemanlarının üretiminde fabrika ortamında beton dayanımı için son derece önemli olan kür koşulları en iyi şekilde sağlanır, buda yerinde dökme betona göre çok büyük bir avantaj sağlamaktadır.
  7. Prefabrik betonarme yapı elemanlarının üretimindeki süreklilik ve tekrar sayesinde uzmanlaşma sağlanır. Bu sayede oluşabilecek üretim hataları ve bundan dolayı doğacak olan fazla maliyet giderleri ortadan kaldırılmış olur.
  8. Betonarme prefabrik yapı üretiminde fabrika ortamında üretilen prefabrik yapı elemanları istenilen kaliteye ulaşılabilmesi sayesinde çok daha uzun ömürlü olmaktadır.
  9. Betonarme prefabrik yapı üretiminde fabrika içerisinde yapılan üretim yapım hızının artması, işçilikten en yüksek verimin alınması, malzeme kaybının en aza indirgenmesi sayesinde verimlilik artmaktadır. Buda yapılacak olan betonarme prefabrik bina maliyetini olumlu yönde aşağıya çekmesi yönüyle betonarme prefabriğe büyük avantaj sağlamaktadır.
  10.  Prefabrik betonarme yapı elemanlarıyla inşa edilen yapıların projesi tamamlandığı anda kullanıma hazır olması çok büyük bir avantajdır, bu yönüyle yatırımcısına erken kira ve satış geliri sağlamaktadır.
  11. Prefabrik betonarme yapı elemanlarının üretiminde planlanan maliyet ile gerçek maliyet arasında çok büyük farkların ortaya çıkmaması ve düşünülen bütçe dahilinde kalınması büyük bir avantajdır, bu sayede projelerde belirlenen toplam maliyetler dışına çıkılmamış olunur.
  12. Betonarme prefabrik yapı üretiminde istenilen çok büyük metrajlı projeler çok kısa sürede kullanıma hazır olarak tamamlanmaktadır, betonarme prefabrik bu yönüyle ivedilik gerektiren büyük metrajlı projelerde çok büyük bir avantaj sağlamaktadır.
  13. Betonarme prefabrik yapılarda fabrika ortamında hazırlanan ve birçok denetime tabi tutulan betonarme yapı elemanlarıyla kaliteyi düşüren rötre, kötü imalat, bozuk yüzeylerde ortadan kaldırılmış olur.
  14. Betonarme prefabrik yapı elemanlarının fabrika ortamında kullanıma hazır şekilde üretilmesiyle, her türlü inşaat malzemesinin taşıma ve depolama maliyeti de ortadan kaldırılmış olur. Bu yönüyle de inşaat sahalarında büyük bir alan tasarrufu da sağlanmış olur.

 

Beton Prefabrikasyonun Faaliyet Alanı

Beton prefabrikasyonun faaliyet alanı belki de düşünülenin çok fazla üstündedir. Gündelik hayatınızda kullandığınız birçok şey beton prefabrikasyonun ürünü olabilir. Örneğin üzerinde yürüdüğümüz beton parke taşları, parklarda oturduğumuz beton banklar, üzerinden geçtiğimiz köprüler, ulaşımın en büyük yükünü taşıyan metro hatları, binlerce seyirciye ev sahipliği yapan stadyumlar, uzakları yakın eden havaalanları, üretime can katan sanayi binaları, eğitimin olmazsa olmazı okul binaları, yaşam alanımızı oluşturan evler ve daha birçok hayatımızı kolaylaştıran alan betonarme prefabriğin faaliyet alanı içerisinde yer alıyor. Betonarme prefabrik aslında hayatımızın her alanında yer alıyor. Beton prefabrikasyonun en fazla kullanıldığı alanlardan biriside sanayi yapılarıdır, beton prefabrikasyonda kullanılan öngerme tekniğiyle kolonsuz şekilde oluşturulabilen çok büyük açıklıklardan dolayı ve beton prefabrikasyonun belirtmiş olduğumuz diğer avantajlarından dolayı sanayi yapılarında tercih edilmesi çok doğaldır. Beton prefabriğin en fazla faaliyet gösterdiği yapılar ise prefabrik fabrika, prefabrik depo, prefabrik spor tesisleri, prefabrik lojistik tesisler, prefabrik restaurant, prefabrik idari bina, prefabrik alışveriş merkezi, prefabrik sanayi sitesi, prefabrik tavuk kümesi, prefabrik tıbbi tesisler, prefabrik okul binası, prefabrik güvenlik binaları şeklinde sıralanabilir.

Paylaş

Yorum Yapın

Bizi Arayın Bize Ulaşın